“Ik wil iets nieuws leren maar weet nog niet wat, want een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.” Zoiets zeggen middenin de Sligro met naast je Kaasmeester Ward van Teijlingen is hetzelfde als een hele grote openstaande deur intrappen. “Wat weet je van kaas?!?” Nou, zeker niet genoeg!
En zo kwam het dat ik afgelopen week een dag mee heb gedraaid op de Kaasafdeling van de Sligro in Leiden. Nu ja, meedraaien.. Bij binnenkomst wees Ward naar een hele mooie grote Parmezaanse kaas van zo’n 40
Ook de vriendelijke dame die om een stukje oude Leidse boerenkaas vroeg heeft met veel plezier heel geduldig staan wachten totdat ik de volledig nieuwe kaas aansneed en was erg blij met haar 2 stukjes platte kaas die er heel professioneel uitzagen.
Maar denk niet dat dit alles is wat ik die dag gedaan heb, nee! Naast een uitgebreide Proef- en Keursessie van Ward heb ik de Basiscursus Kaas van de Sligro mee naar huis mogen nemen en ben ik volop aan het leren over verse kaas, witschimmelkaas, roodschimmelkaas, blauwschimmelkaas, harde- en halfharde kazen, geiten- en schapenkaas, smeltkaas vetpercentages en nog veel meer. “Kaas moet je beleven!” volgens Ward, en dat is gelukt.
Ik heb veel geleerd. Ja, Ik ben het nieuwe Kaasmeisje! Ward, ik kom terug!