Contact via WhatsApp
Follow &Bubbels on Instagram Contact met &Bubbels via WhatsApp
Genieten, Koken, Bereiden, Proeven, Drinken, Proosten, Trouwen, Vieren, Gedenken, Organiseren
&Bubbels

Geïnspireerd door het leven met de filosofie dat je zo veel mogelijk gedenkwaardige herinneringen zelf moet creëren is het concept van &Bubbels ontstaan.

lees meer »

Champagnepaniek

Geplaatst op 2 september 2015 in categorie &Bubbels, Proeven
Tags


Champagnekurken

Whatsapp conversatie

Vriendin: Ok, paniek!!

Ik: Hoe erg?

Vriendin: Volgens S. is zo meteen onze Champagne niet meer goed.

Ik: PANIEK!

Vriendin: Precies. Kunnen jullie komen helpen?

Ik: Ik kom eraan!

 

Wat eraan vooraf ging

Vriendin is aan het inpakken, ze gaat emigreren naar een ver en warm land waar je Champagne niet lang goed kan houden vanwege de tropische temperaturen. In de wijnkast in Nederland blijken nog enkele flessen Champagne te liggen van een Champagnereis van een paar jaar geleden. Ze komen met Kerst wel weer terug naar Nederland, maar blijft de Champagne zo lang nog wel goed? Vriendlief denkt van niet, ik eigenlijk ook niet.

Hoe lang blijft Champagne goed?

De meeste Champagne wordt gebotteld op het moment dat hij op dronk is, in de fles ondergaat de wijn dan nog de laatste gisting waardoor de bubbels ontstaan en de wijn Champagne wordt. Dan pas wordt het Vloeibare Goud verkocht. De Champagne blijft meestal nog een jaar of 2 goed op dronk, uitzonderingen (zowel positief als negatief) daargelaten natuurlijk, maar dat is voor een volgend blog. Na zo’n 2 jaar wordt de wijn iets stroperig en krijgt een lichte honingsmaak. Ook de kurk verliest zijn vocht en daardoor zijn veerkracht en krimpt iets in waardoor de kans groter is dat er zuurstof bij de wijn komt waardoor de wijn ‘kurk’ krijgt.

Champagnepaniek

Ja, de Champagne was zeker al ‘over de top’, de kurk was ingedroogd (zie foto) en de wijn had al een lichte honingsmaak. De Champagnepaniek was dus zeker op zijn plaats. Maar wat was hij lekker! Ik vind Champagne dan stiekem juist wat meer karakter krijgen, lekker robuust met veel diepgang en heerlijk eigenwijs.

Dus, hoe los je Champagnepaniek op?! Juist, nodig goede vrienden uit en geniet van het moment, daar is Champagne voor gemaakt! Met dank aan 2 lieve vrienden die vanuit een ver en warm land vast met evenveel plezier als ik aan een bijzondere avond terugdenken.

Proost!