Contact via WhatsApp
Follow &Bubbels on Instagram Contact met &Bubbels via WhatsApp
Genieten, Koken, Bereiden, Proeven, Drinken, Proosten, Trouwen, Vieren, Gedenken, Organiseren
&Bubbels

Geïnspireerd door het leven met de filosofie dat je zo veel mogelijk gedenkwaardige herinneringen zelf moet creëren is het concept van &Bubbels ontstaan.

lees meer »

Het stamppot seizoen is weer begonnen

Geplaatst op 3 oktober 2016 in categorie &Bubbels, Koken

Het stamppot seizoen is weer begonnen

Wanneer begint het stamppot seizoen?

Gelukkig mag je het hele jaar stamppot eten! Een heerlijke zomerstamppot met ijsbergsla is niet weg te denken uit het assortiment en een andijviestamppot kan natuurlijk het hele jaar gegeten worden! Maar wat denk je van een vierseizoenenstamppot met snijbonen, broccoli, doperwtjes en sperzieboontjes? Tja, dan mag je zelf weten wanneer je die eet.

 

Leids Ontzet en Hutspot

Op 26 mei 1574 werd Leiden omsingelt door de Spanjaarden voor een beleg dat tot 03 oktober zou duren. De Prins van Oranje dreigt de dijken rond de stad door te steken en zo het laaggelegen land onder te laten lopen en de Spanjaarden te verdrijven, en zo geschiedde. De Spanjaarden vluchten en op 02 oktober sluipt een kleine jongen, Cornelis Joppensz, naar de Lammenschans om te controleren of de Spanjaarden echt vertrokken zijn. De belegeraars zijn haastig vertrokken want in de schans staat nog een klaargemaakte maaltijd van wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur, die “hutspot” genoemd zal worden.

Om acht uur in de morgen van 3 oktober komen de Watergeuzen via de Vliet Leiden binnen en nemen ze voor de uitgehongerde bevolking haring en wittebrood mee.

Daarom wordt er op 3 oktober ’s ochtend vroeg nog steeds haring en wittebrood uitgedeeld aan de bevolking en is er in de hele stad hutspot te eten.

Het stamppot seizoen is weer begonnen

Het echte stamppot seizoen begint voor mij dus op 02 oktober en deze traditie hebben we ook gisteren weer in ere gehouden, heerlijk! Gelukkig duurt het seizoen het hele jaar.

 

Het stamppot seizoen is weer begonnen