Contact via WhatsApp
Follow &Bubbels on Instagram Contact met &Bubbels via WhatsApp
Genieten, Koken, Bereiden, Proeven, Drinken, Proosten, Trouwen, Vieren, Gedenken, Organiseren
&Bubbels

Geïnspireerd door het leven met de filosofie dat je zo veel mogelijk gedenkwaardige herinneringen zelf moet creëren is het concept van &Bubbels ontstaan.

lees meer »

De Beaujolais

Geplaatst op 28 augustus 2017 in categorie &Bubbels

Le Beaujolais

Hoe het allemaal begon

Jaren geleden hebben we besloten om alle wijngebieden van Frankrijk te doorkruisen om zo de streken goed te leren kennen. Het plan was geniaal; de allereerste reis zou beginnen bij de Champagne en via de Chablis, Bourgogne en de Beaujolais eindigen bij Chateauneuf du Pape. Bij een volgende wijnreis zouden we dan Zuid-Frankrijk aandoen en dan met de klok mee de Bordeaux en de Loirestreek bezoeken. Hoe naïef kan je zijn?

 

De Champagne

Het liep anders. De Champagne namen we ‘even’ mee, want daar zouden de wijnen toch niet lekker zijn. Oh oh, wat zaten we mis! Ja, de grote merken, dat hadden we snel gezien maar al die mooie kleine champagnehuizen met elk hun eigen smaak, toegankelijkheid, vriendelijkheid en liefde voor hun product, dat was een ontdekking! Dagenlang hebben we er rondgereden terwijl we er 1 dag voor hadden uitgetrokken, de auto steeds voller ladend met het vloeibare goud.

 

Saint-Amour Beaujolais

Chablis

Toen kwam de Chablis. Eerlijk is eerlijk, de Chardonnay is nog steeds niet echt aan mij besteed maar er zaten best hele mooie wijnen bij dus ook hier weer een paar dozen de auto in.

 

Bourgogne

Wat een heerlijke streek is de Bourgogne toch. Mooie wijnen met ondanks dat het steeds om de Pinot Noir gaat, toch zoveel verschillen. Dozen vol gingen de auto in. We konden er geen genoeg van krijgen. Bewaarwijnen, snelle drinkwijnen, zelfs rosé ging mee. Ja, die wijnkelder moest vol.

 

Mâcon

We hebben het nog net gered tot aan de Mâconnais. Toen was de auto vol. We konden kiezen of we lieten de tent achter, of we moesten de hond achterlaten. De tent hadden we juist voor die vakantie gekocht en de hond, tja, daar was natuurlijk geen sprake van. Die ging weer mee! Dus terug naar huis zonder het einddoel, Chauteauneuf de Pape, te halen. Bij lange na niet.

 

De reis afmaken

Niet dat we in de tussentijd geen wijnreizen gemaakt hebben, dat zeker niet. De Champagne hebben we meermalen bezocht en kom ik regelmatig om wijn in te kopen. De Elzas heeft een vaste plek in mijn hart veroverd en waar we ook zijn Duitsland, Frankrijk of welk land dan ook, we gaan altijd op wijntocht. Maar de wijnreis naar het zuiden van Frankrijk, daar is het eigenlijk niet meer van gekomen. Tot nu…

 

De Beaujolais

De ondergewaardeerde Beaujolais met zijn 12 appellations en zijn 10 Cru’s!

10 Cru’s van noord naar zuid

Saint-Amour

Juliénas

Chénas

Moulin à Vent

Fleurie

Chiroubles

Morgon

Régnié

Brouilly

Côte de Brouilly

 

De 2 appellations van noord naar zuid

Beaujolais-Villages

Beaujolais

Wat hebben we genoten van ze genoten! We zijn ze 1 voor 1 afgegaan en alle afzonderlijke smaken van die heerlijke Gamay-druif geproefd.

Ook hebben we gezien wat voor enorme schade de druiven hebben geleden naar aanleiding van de nachtvorst die in april/mei nog geweest is. Lang niet alle wijngaarden waren goed beschermd en je ziet de schade aan de ranken. Zeker 10% van de oogst in met name het noorden van de Beaujolais kan als verloren beschouwd worden.

 

 

Beaujolais Gamay Druiven

 

Beaujolais Primeur

Ja, ook de Beaujolais heeft een vaste plek in mijn wijnhart veroverd. De streek is natuurlijk beroemd omdat elk jaar op de derde donderdag van november de Beaujolais Primeur op de markt komt. De druiven zijn slechts twee maanden daarvoor geplukt; het is dus de eerste persing van de nieuwe wijn ‘de primeur’ van dat jaar. De wijn wordt met een speciale gisting ‘macération carbonique’ gerijpt. De wijn die op deze manier gemaakt wordt zijn sneller op smaak, erg fruitig maar duidelijk minder lang houdbaar.

De traditie van het uitgeven van de eerste wijn van het jaar krijgt steeds meer navolging, denk hierbij aan de Italiaanse ‘novello’, wat ‘nieuw’ betekent. De ‘novello’ wordt begin november uitgegeven.

Derde donderdag in november

De wijn mag pas op de 3e donderdag in november worden uitgegeven en hier wordt streng op toegezien. Wie de wijn toch eerder uitgeeft kan flink beboet worden en mag de wijn niet meer uitgeven! Donderdag 16 november is het weer zo ver!

Het Wapen &Bubbels

Het Wapen van Warmond en &Bubbels willen je ook dit jaar weer graag kennis laten maken met de mooie wijnen van de Beaujolais. Uiteraard gaan we de Beaujolais Primeur keuren, we serveren heerlijke gerechtjes om de Beaujolais beter te beoordelen en en je krijgt uitgebreide informatie over wijn en volop gelegenheid om proefnotities te maken! Meer informatie volgt!