Contact via WhatsApp
Follow &Bubbels on Instagram Contact met &Bubbels via WhatsApp
Genieten, Koken, Bereiden, Proeven, Drinken, Proosten, Trouwen, Vieren, Gedenken, Organiseren
&Bubbels

Geïnspireerd door het leven met de filosofie dat je zo veel mogelijk gedenkwaardige herinneringen zelf moet creëren is het concept van &Bubbels ontstaan.

lees meer »

Leidens ontzet 3 oktober

Geplaatst op 3 oktober 2023 in categorie &Bubbels

 

Je kan het meisje wel uit Leiden halen, maar Leiden niet uit het meisje

Geboren en getogen in Leiderdorp, naar de middelbare school in Leiden, de eerste werkende jaren op de Boisotkade in Leiden gewoond, jarenlang in buurgemeente Warmond gewoond. Ja, dan ben je toch een beetje een ‘echte’ Leidse.

Dus hoe geweldig de provincie Groningen ook is. Met 3 oktober kriebelt het en moet je naar Leiden!

Hutspot, Haring en Wittebrood

Op 3 oktober wordt feestelijk de gebeurtenis herdacht dat de stad bij het Spaanse Beleg van Leiden in 1574 ontzet werd door een geuzenvloot. Mijnheer Boisot was de admiraal van de Watergeuzen die Leiden ontzet hebben van de Spanjaarden. De Boisotkade is de kade waar de Watergeuzen Leiden zijn binnengekomen. De Leidenaren hadden honger, en de Watergeuzen hadden haring en wittebrood meegenomen voor de Leidenaren. Dus eet je op 3 oktober haring en wittebrood!

Hutspot hadden de Spanjaarden achtergelaten (zonder aardappelen, dus alleen peen en ui en pastinaak!) toen ze wegvluchtten voor het opkomende water. Want de Watergeuzen hadden de dijken doorgestoken. Uiteindelijk heeft alleen 1 Leidenaar dit toen gegeten omdat hij ging kijken of de Spanjaarden al weg waren.

Van Wiki: “In het verlaten legerkamp zou Joppensz een kookpot met wortelen, uien, vlees en pastinaken hebben aangetroffen. Dit maaltijdje werd bekend als hutspot. “

Universiteit van Leiden

Van de site van Universiteit: De Universiteit Leiden is de eerste universiteit van Nederland. Willem van Oranje schonk in 1575 aan Leiden de Academia Lugduno Batava vanwege, zo wordt aangenomen, het moedige verzet van de stad tijdens het beleg van Spanje.

 

What’s not to love?!?