Contact via WhatsApp
Follow &Bubbels on Instagram Contact met &Bubbels via WhatsApp
Genieten, Koken, Bereiden, Proeven, Drinken, Proosten, Trouwen, Vieren, Gedenken, Organiseren
&Bubbels

Geïnspireerd door het leven met de filosofie dat je zo veel mogelijk gedenkwaardige herinneringen zelf moet creëren is het concept van &Bubbels ontstaan.

lees meer »

Aan welke kant van de bruidegom loopt de bruid voor en na het trouwen?

Geplaatst op 24 september 2012 in categorie &Bubbels

 

Als weddingplanner hoor ik veel verschillende redenen en uitleg waarom een bruid, bij het binnenkomen voor de huwelijksplechtigheid, rechts, en na de plechtigheid links, van de bruidegom loopt. Hieronder een paar leuke feiten, verhalen en anekdotes die ik voor jullie verzameld heb!

 • “Voor het huwelijk is de verloofde de belangrijkste persoon, zij moet het hof worden gemaakt. Als het huwelijk is gesloten is de man de belangrijkste.”
 • “Voor het huwelijk loopt de vrouw aan de rechterkant van de man. Na het huwelijk laat men haar links lopen, links zitten en uiteraard links liggen…”
 • “Vanuit de oude gewoonte (overigens in sommige delen van Nederland nog tot wel in het begin van de 20ste Eeuw gebezigd) om een -slag-wapen te dragen, is het voor de man, maar ook voor de vrouw, volstrekt logisch om dat wat je wilt beschermen, links te laten lopen. Je draagt je wapen immers op de linker heup en hanteert het met rechts.
  Zou daar dan je echtgenote lopen, dan loopt zij ernstig kans op letsel als je je wapen trekt, juist om haar te beschermen tegen al wat bedreigend is. En dus loopt bij een stel de man als verdediger rechts en de onbewapende partner links. Zo lopen ook de kinderen links en iets achter de man. En loopt de met damesmes uitgeruste moeder rechts. Loopt het gezin samen, dan lopen de kinderen tussen de volwassenen in, beschermd door moeder met haar mes links en vader met zijn zwaard/sabel/rapier/wandeldegen/baldolk rechts.”
 • “Voor het huwelijk is/was de veiligheid van de dame nog de primaire verantwoordelijkheid van de eigen familie. Zij ging nooit zonder eigen entourage met haar aanstaande man lopen. Altijd liepen er dan meerdere familieleden mee om haar eerbaarheid en onschuld te bewaken. En dus liep zij rechts en hij links als duidelijk onderscheid van hun positie voor- en na- de huwelijksvoltrekking.
  De veiligheid van het geheel viel dan wel weer toe aan de man, maar die zal met zoveel mensen tijd hebben om in geval van serieuze dreiging dan nog goede positie te kiezen.
  In de loop van de tijd zullen dergelijke zeer praktische redenen in de mist zijn verdwenen en is alleen het patroon gebleven als gewoonte- zo doe je dat nou eenmaal als je netjes bent.”
 • “Als ik met vrienden op de stoep loop en ik loop argeloos aan de straatkant, zijn er soms mannelijke vrienden die mij naar de andere kant zetten. Motivatie: inderdaad bescherming. Aan de straatkant van de stoep is immers een groter risico dan aan de binnenkant lopen. Het zorgt natuurlijk wel voor hilariteit en discussie…want wij vrouwen kunnen tegenwoordig toch heel goed voor onszelf zorgen… ook na het huwelijk.”
 • “Als ongehuwde en verloofde komt de vrouw eer toe en zit zij dus aan de betere of hogere kant van de man en dat is rechts. Zodra zij haar ja-woord heeft gegeven. Is zij volgens oude principes gehoorzaam aan haar man en gaat zij dus naar zijn mindere zijde, de linker zijde.”
 • “Voor het huwelijk rechts na het huwelijk links zodra de man zijn sabel , rechts , kan trekken om zijn vrouw te beschermen.”

Uiteraard is het aan elk (bruids)paar zelf om te beslissen welk verhaal zij geloven, waar zij waarde aan hechten en waar zij zich goed bij voelen en daardoor hun eigen gevoel volgen. Het is ondertussen 2012 en wij dames zijn buitengewoon geëmancipeerd en kunnen heel erg goed voor onszelf zorgen maar een galante, stoere man kunnen wij over het algemeen niet weerstaan.

Dames, doe er je voordeel mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *